Een risico inventarisatie is een vorm van toekomst voorspellen door te reflecteren over het verleden. Vaak is de toekomst echter onvoorspelbaar.

Slechte risico inventarisaties ontkennen vaak de mogelijkheid van onvoorspelbaarheid. Gebrek aan visie houdt dit in stand. Het nastreven en fixeren op een nul doelstelling is een goddelijk doel, maar is voor mensen een onhaalbaar doel.

De sleutel tot risico management is dan ook niet fixatie, maar aanpassingsvermogen.

De beste risico inventarisatie is er een die je voorbereid op opgewenste gebeurtenissen en focust op veerkracht. Een risico inventarisatie is niet alleen die rekenkundige toepassing, maar juist ook een sociaal proces die focust op communicatie en conversatie.
Risico’s beoordelen of evalueren behoort een gesprek of dialoog te zijn over de onzekerheden om deze te begrijpen.

De focus komt daarmee meer te liggen bij het trachten te begrijpen van de onzekerheden door daar veel over te praten met alle medewerkers.

Door dit begrip wordt duidelijk dat de processen dienen te helpen bij situaties waar er onzekerheden optreden, zodat we ons daarop kunnen aanpassen zonder de grip te verliezen over de in operatie zijnde processen. Een focus op veerkracht en vaardigheden op aanpassingsvermogen helpt dan het onvoorspelbare te kunnen managen.

De beste risico inventarisatie heeft daarom een sectie over aan het einde waarin ruimte is voor denken, leren, praten over uitkomsten, dialogen, aanpassen en weerbaarheid in het denken.

  • Hoe helpen de huidige risico inventarisatie schema’s en hulpmiddelen hierover actief na te denken?
  • Maken deze RI&E’s je weerbaar en aanpasbaar of is deze gesloten, vast of zelfs onbekend?
  • Wordt het daadwerkelijk veiliger door de toekomst te voorspellen in zwart en wit?
  • Of wordt het hier uiteindelijk meer breekbaar van, met het mogelijk gevolg dat bij een verrassing of onvoorspelbare situatie, de praktijk in stukken breekt met alle gevolgen van dien.

Tekst vrij vertaald naar:
http://www.safetyrisk.net/how-to-do-the-best-risk-assessment/
by Dr Rob Long on September 14, 2015 · 10 Comments in Psychology of Safety and Risk, Risk Assessment,Robert Long

Wilt u een RI&E die helpt de bekende risico’s te managen en wilt u ook de onvoorspelbare risicovolle toekomst weerbaar tegemoet treden, dan komt ik graag bij langs om daar bij te helpen.